Your SlideShare is downloading. ×
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Monopoli
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Monopoli

11,177

Published on

lexoneee

lexoneee

Published in: Education, Business, Sports
1 Comment
9 Likes
Statistics
Notes
 • Vërtet na kanë ndihmuar këto leksione.
  Egzistojnë mundësi për të prezantuar në të njejtin nivel cilësor konkurencën në treg në tre forma:
  1-Metoda matematikore .
  2-Metoda grafike.
  3-Metoda llogjike.
  Është fjala për skanimin ekonomik .....
  Faleminderit !
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total Views
11,177
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
573
Comments
1
Likes
9
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide
 • 1 1
 • Transcript

  • 1. Monopoli © 2002 by Nelson, a division of Thomson Canada Limited
  • 2. Cështjet kyce
   • Pse paraqiten monopolet
   • Vendimet mbi prodhimin dhe cmimet
   • Mirëqenia dhe monopoli
   • Politika publike dhe monopoli
   • Diskriminimi i cmimeve
  • 3. Monopoli
   • Një firmë konsiderohet si monopol kur:
    • është shitësi i vetëm i produktit të saj
    • Produkti i saj nuk ka zëvendësues të përafërt
    • Ka aftësi për të ndikuar në cmimin e tregut të produktit të saj
  • 4. Monopoli
   • Një Monopol i pastër ekziston kur një firmë është prodhuesi ose shitësi i vetëm i një produkti që nuk ka ndonjë zëvendësues të përafërt.
  • 5. Pse të mësojmë për monopolin?
   • Vlerësohet se rreth 5% e produktit vendor ofrohet nën kushte të monopolit.
   • Na ndihmon të kuptojmë strukturat e zakonshme sic janë konkurrenca monopolistike dhe oligopoli.
  • 6. Pse paraqiten monopolet
   • Arsyeja bazë e paraqitjes së monopolit janë Barierat e hyrjes në treg.
  • 7. Monopoli: Barierat e hyrjes Pronësia e burimeve kyce
  • 8. Monopoli: Barierat e hyrjes Pronësia e burimeve kyce Barierat legale nga qeveria
  • 9. Monopoli: Barierat e hyrjes Pronësia e burimeve kyce Barierat legale nga qeveria Shkalla e lartë e ekonomizimit
  • 10. Barierat: Burimet e monopolit
   • Një pronar i vetëm i një burimi të rëndësishëm që nuk mund të dyfishohet lehtë, sic është rasti me disa burime natyrore.
  • 11. Monopolet e krijuara nga qeveria
   • Patentat dhe ligjet mbi të drejtat e autorit janë burimet kryesore të monopoleve të krijuara nga qeveria.
    • Disa barëra të reja
   • Qeveria po ashtu kufizon hyrjet duke i dhënë të drejtën ekskluzive për shitjen e një të mire të caktuar në tregje të ckatuara një firme.
    • Televizioni kabllovik lokal
  • 12. Monopolet natyrale
   • Një industri është monopol natyral kur një firmë e vetme mund t’ia ofrojë një të mirë apo shërbim tërë tregut me një kosto më të ulët se që mund ta arrinin dy firma apo më shumë firma .
    • Shkalla minimale e ekonomizimit e madhësisë së një firme është aq e lartë sa që një firmë e vetme mund ta furnizojë tregun në mënyrë eficiente.
    • P.sh. KEK
  • 13. Pyetje!
   • Cilat janë tre arsyet kryesore pse ekziston monopoli në treg?
   • Trego dy shembuj të monopoleve dhe shpjego arsyet për secilin.
  • 14. Sjellja e monopolit Monopoli vs. Firma konkurrente
   • Monopoli
   • Prodhues i vetëm
   • Lakorja e kërkesës është me pjerrësi negative
   • Casktues i cmimit
   • Zvogëlon cmimin për të rritur shitjet
   • Lakorja e të hyrave marxhinale ëshë nën atë të kërkesës
  • 15. Sjellja e monopolit Firma konkurrente vs. Monopoli
   • Firma konkurrente
   • Një nga shumë firma
   • Lakorja e kërkesës është horizontale
   • Pranues i cmimit
   • Shet shumë ose pak me cmim të njëjtë
   • Lakorja e të hyrave marxhinale është horizontale
  • 16. Të hyrat e Monopoli
   • Të hyrat totale: Q x P = TR
   • Të hyrat mesatare: TR ÷ Q = AR
   • Të hyrat marxhinale: TR ÷ Q = MR
   • Të hyrat marxhinale të një monopolisti janë gjithmonë më të vogla sesa cmimi i produktit, për shkak se lakorja e kërkesës është me pjerrësi negative.
   • Lakorja e të hyrave marxhinale shtrihet nën lakoren e kërkesës.
  • 17. Lakorja e kërkesës së monopolit Cmimi Sasia Kërkesa
  • 18. Lakorja e të hyrave marxhinale dhe kërkesës së monopolit Cmimi Sasia Kërkesa Të hyrat marxhinale
  • 19. Të hyrat marxhinale të monopolit
   • Kur një monopol zvogëlon cmimin për të shitur një sasi më të madhe, e hyra shtesë e realizuar nga sasitë e shitura më parë do të zvogëlohet.
   • Kemi dy efekte në të hyra kur cmimi zvogëlohet :
    • Efekti i autputit Q
    • Efekti i cmimit P
  • 20. Maksimizimi i fitimit të monopolit
   • Sasia fitim-maksimizuese e monopolistit përcaktohet nga pikëprerja e lakores së të hyrave marxhinale dhe lakores së kostos marxhinale.
   • Vlen rregulla e njëjtë e maksimizimit të fitimit sikur te firmat konkurrente .
   • MR = MC
  • 21. Maksimizimi i fitimit të monopolit Cmimi Sasia D MR
  • 22. Maksimizimi i fitimi i monopolit Cmimi Sasia MC = Oferta D MR
  • 23. Maksimizimi i fitimi i monopolit Cmimi Sasia MR=MC MC = Oferta D MR
  • 24. Maksimizimi i fitimi i monopolit
   • Në tregjet me konkurrencë të plotë cmimi është i barabartë me koston marxhinale. Në tregjet e monopolizuara cmimi tejkalon koston marxhinale.
  • 25. Cmimi fitim-maksimizues i monopolit Cmimi Sasia MC = Oferta D MR
  • 26. Cmimi fitim-maksimizues i monopolit Cmimi Sasia P M Q M MC = Oferta D MR Cmimi që i përgjigjet sasisë fitim-maksimizuese
  • 27. Maksimizimi i fitimi i monopolit
   • Në tregjet me konkurrencë të plotë cmimi është i barabartë me koston marxhinale. Në tregjet e monopolizuara cmimi tejkalon koston marxhinale.
    • Përderisa kostoja totale mesatare është nën cmimin e monopolistit, ai do të realizoj fitim ekonomik.
  • 28. Maksimizimi i fitimi i monopolit Cmimi Sasia P M Q M Cmimi i monopolit Sasia e monopolit MC = Oferta D MR
  • 29. Maksimizimi i fitimi i monopolit Cmimi Sasia P M Q M Lakorja e kostos totale mesatare të monopolit MC = Oferta D MR
  • 30. Maksimizimi i fitimi i monopolit Cmimi Sasia P M Q M Fitimi i monopolit! MC = Oferta D MR ATC
  • 31. Pyetje!
   • Shpjego se si një monopolist zgjedh sasinë e prodhimit dhe cmimin.
  • 32. Mirëqenia dhe monopoli
   • Monopoli çon drejt një alokimi joeficient të burimeve, duke shkaktuar kështu dështimin e maksimizimit të mirëqenies totale ekonomike .
   • Monopolisti prodhon sasi më të vogël se ajo që është efiçiente për shoqërinë .
  • 33. Mirëqenia dhe monopoli
   • Me cmimet monopoliste disa konsumatorë potencialë e vlerësojnë produktin më shumë sesa është kostoja marxhinale, por më pak sesa cmimi monopolist.
   • Këta konsumatorë vendosin mos ta blejnë produktin.
   • Përcaktimi i cmimeve në monopol parandalon disa transaksione që kanë dobi reciproke.
  • 34. Mirëqenia dhe monopoli : Humbja neto
   • Për shkak që monopoli i cakton cmimet më të larta se kostoja marxhinale, ai vendos një ngarkesë që është e ngjashme me taksën.
   • Ngarkesa ndikon që sasia e shitur të zvogëlohet në krahasim me atë që është optimale për shoqërinë.
  • 35. Maksimizimi i fitimit i monopolit Cmimi Sasia P M Q M Cmimi i Monopolit Sasia e monopolit MC = Oferta D MR
  • 36. Maksimizimi i fitimit i monopolit Price Quantity P M Q M Efficient Quantity! MC = Supply D MR
  • 37. Maksimizimi i fitimit i monopolit Cmimi Sasia P M Q M MC = Oferta D MR
  • 38. Maksimizimi i fitimit i monopolit Cmimi Sasia P M Q M Humbja neto e monopolit MC = Oferta D MR
  • 39. Politika publike ndaj monopolit: Qeveria mund të intervenojë duke. . .
   • Krijuar një treg konkurrencial
    • Zbaton ligje mbi konkurrencën
   • Rregulluar sjelljen e monopoleve
    • Kontrollimi dhe rregullimi i cmimeve
   • Pronësia publike
    • Qeveria e menaxhon vet monopolin
   • Mos bërë asgjë
  • 40. Pyetje!
   • Përshkruaj mënyrat se si politikëbërësit mund t’iu përgjigjen joefiçiencës së shkaktuar nga monopoli.
   • Trego një problem potencial lidhur me secilën prej këtyre përgjigjeve politike.
  • 41. Diskriminimi i cmimeve: Vegël e monopolit
   • Praktikimi i caktimit të cmimeve të ndryshme për njësi të ndryshme të produktit të njëjtë e që nuk bazohet në kosto.
    • Nuk është e mundur në tregun me konkurrencë të plotë.
   • Dy efekte të rëndësishme:
    • Mund të rris fitimin e monopolistit.
    • Mund të zvogëlojë humbjen neto duke rritur tepricën e prodhuesit e jo të konsumatorit.
  • 42. Shembuj: Diskriminim i cmimit
   • Norma të distancave të mëdha: minuti i parë, minutat që pasojnë
   • Biletat e aerokompanive: klasi i parë , në grup, qëndrim gjatë natës, një drejtim vs. kthyese
   • Kuponat për lirime në cmim
   • Normat e dobisë: resident, biznesor
   • Tarifat dy pjesëshe, p.sh. cmimi i hyrjes në llunapark dhe më pas një cmim për cdo lojë
  • 43. Pyetje!
   • Trego dy shembuj të diskriminimit të cmimit.
   • Si ndikon diskriminimi perfekt i cmimit në tepricën e konsumatorit, të prodhuesit dhe në tepricën totale?
  • 44. Përhapja e monopolit
   • Sa janë të përhapur problemet lidhur me monopolet?
    • Fuqia e monopolit është e shprehur. Shumica e firmave kanë pak kontroll mbi cmimet, për shkak të diferencimit të produkteve.
     • Coca-cola vs RC cola
    • Firmat me fuqi substanciale të monopolit jaën të rralla. Shumë pak produkte janë vërtetë unike.

  ×